Houtvergasser

Met almaar stijgende energieprijzen winnen alternatieven voor het stoken met bijvoorbeeld aardgas aan populariteit. Dat is niet zo gek. Niet alleen zijn deze alternatieve manieren om een woning te verwarmen in veel gevallen een stuk duurzamer en beter voor het milieu, het kan ook nog eens een flinke besparing op de energiekosten betekenen. Er valt bijvoorbeeld te denken aan een houtvergasser, een ketel waarin hout vergast en de gassen worden verbrand om het water te verwarmen dat via de CV-leidingen de warmte door het huis verspreidt. Maar naast de houtvergasser is ook de pelletkachel of pelletketel een prima alternatief.

Hoe werkt een houtvergasser CV

Een houtvergasser is in de basis te vergelijken met een reguliere houtkachel. Er wordt hout verbrand om een ruimte te verwarmen. Maar een houtvergasser doet zoveel meer. Hout verbrandt eigenlijk in een aantal fasen. Eerst droogt het hout, waardoor rook ontstaat. Bij temperaturen vanaf 200 graden komen er ook gassen vrij. Deze zijn makkelijk brandbaar, en de tweede fase markeert dan ook het moment dat er warmte vrij begint te komen.

Pas bij temperaturen vanaf 900 graden zijn de houtgassen in staat volledig op te branden, in een houtvergasser CV zonder af te koelen door de afgesloten ruimte. De vrijgekomen warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het water dat vervolgens naar de buffertank loopt en het water in de CV-leidingen verwarmt. Zo zit u er dankzij hout, lekker warmpjes en toch ook duurzaam bij.

De werking van een pelletkachel

Anders dan een houtvergasser maakt een pelletkachel geen gebruik van stukhout, maar van kleine houtkorrels. Deze pellets, samengeperste staafjes hout gemaakt van afvalhout, zijn heel gemakkelijk bij te vullen via de laadklep. Afhankelijk van de gewenste warmte komen er telkens een aantal vrij om richting een soort van brandbakje vervoerd te worden. Met één simpele druk op de knop zet u de verbranding in gang, en de gewenste warmte is makkelijk aan te geven via het display.

Waarom Bijvoet Energie

  • Vele betrouwbare merken
  • Uitgebreide kennis
  • Goede kwaliteit

Dealers

Duurzame pellets

De pellets waarmee een pelletkachel op warmte komt worden gemaakt van afvalhout, bijvoorbeeld restafval uit een houtzagerij of overgebleven snoeihout. Daarmee zijn deze kleine snippers een heel duurzaam alternatief voor het stoken met fossiele brandstoffen als aardgas. Niet alleen vanwege het terugbrengen van de CO2-uitstoot, die bij een pelletkachel gelijkstaat aan een afstervende boom in het bos, en daarmee haast neutraal genoemd kan worden, maar ook doordat de productie van deze pellets een stuk minder eindig is. Houtafval is blijvender dan gas. Het stoken met een pelletkachel is in veel andere Europese landen dan ook al veel meer ingeburgerd dan in Nederland. Ook hier zal het vast niet lang meer duren, nu gas steeds duurder wordt en duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt te staan.

Houtgestookte verwarming: houtvergasser CV en pelletkachel

Maar het gebruiken van hout als warmtebron is natuurlijk sowieso een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief, of het nou om stukhout of samengeperste pellets gaat. Kiezen voor een houtvergasser, een pelletkachel, een pelletkachel CV of pelletketel is altijd een goed idee. Door het hoge rendement is het niet alleen een milieuvriendelijke manier van verwarmen, die ervoor zorgt dat we ons minder tot fossiele brandstoffen hoeven te wenden, maar kan het ook een besparing op de energiekosten opleveren. Het is een investering om een duurzame warmteoplossing aan te schaffen, maar deze verdient u naar alle waarschijnlijkheid snel terug. Bovendien subsidieert de overheid in veel gevallen een deel van de aanschafkosten.