Wat is een pelletkachel?

Hoewel de pelletkachel flink aan populariteit wint is het voor velen nog steeds een raadsel wat dat nou precies voor een kachel is en wat de voordelen zijn. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze kachel op pellets, een soort korrels, in dit geval van hout. De samengeperste staafjes gemaakt van zaagsel en houtsnippers worden verbrand na elektronische ontsteking. De pelletkachel is daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor het verwarmen van huis of woonkamer met fossiele brandstoffen als aardgas. Reden voor de overheid om in veel gevallen subsidie te verstrekken voor de aankoop van een pelletkachel.

Pellets

De pellets die gebruikt worden in de pelletkachel zijn de reden waardoor de kachel milieuvriendelijk en duurzaam is. De houtkorrels zijn gemaakt van snippers en zaagsel. Zo worden ook de restproducten uit de houtindustrie benut. Het grootste gedeelte van voor pelletkachels geproduceerde pellets komt bijvoorbeeld van houtbedrijven. De pellets worden dan gemaakt van het zaagsel dat zij overhouden. Ook snoeihout wordt samengeperst tot pellets. Het gebruik van hout zorgt ervoor dat de kachel veel zuiniger en schoner is dan een hr-ketel op gas.

Waarom Bijvoet Energie

  • Vele betrouwbare merken
  • Uitgebreide kennis
  • Goede kwaliteit

Dealers

Minder CO2-uitstoot met een pelletkachel

Stoken met een pelletkachel heeft ook nog eens veel minder CO2-uitstoot tot gevolg, ten opzichte van het verwarmen met een reguliere hr-ketel. Tijdens het proces komt er evenveel CO2 vrij als een boom die wegrot in het bos. Daarmee kan de uitstoot eigenlijk op 0 gesteld worden en wordt stoken met een pelletkachel CO2-neutraal genoemd. En dat is natuurlijk heel goed voor het milieu.

Hoe werkt een pelletkachel?

De pelletkachel brandt dus op milieuvriendelijke houtkorrels. Deze zijn relatief goedkoop verkrijgbaar en kunnen eenvoudig in de voorraadkamer van de kachel gestrooid worden. Vanuit daar vallen er, afhankelijk van de gewenste warmte, telkens wat pellets in het branderbakje. Aansteken is met één druk op de knop geregeld. Via het display kan eenvoudig de gewenste warmte worden aangegeven. Schone lucht van buiten de kachel zorgt voor zuurstof voor het aangewakkerde vuur. Die warmte wordt na ontsteking via ventilatoren de kamer ingeblazen.
Fijn is, dat pellets bijna geen as achterlaten aangezien zij efficiënt worden verbrand. Het rendement is daarmee erg hoog. Bovendien kan de kans dat er giftige gassen vrijkomen haast op nul gesteld worden, aangezien een pelletkachel een gesloten systeem is.

Pelletkachel: de juiste keuze

Een pelletkachel is, kortom, een milieuvriendelijke, duurzame en efficiënte manier om een huis of kamer te verwarmen. Met een eventuele subsidie van de overheid, is het ook nog een relatief voordelige optie. Betrouwbare pelletkachels van de beste merken worden geleverd door Bijvoet Energie. Zo is het bedrijf erkend importeur van ÖkoFEN, de absolute top op het gebied van pelletverwarming. Maar ook pelletketels van BlueBurn en pelletkachels van Wodtke zijn te vinden in het assortiment.